Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till DTI och Universal Robots i Odense för att inspireras och lära sig mer om olika robot- och automationslösningar. Resan uppfyllde deltagarnas förväntningar och mer därtill.

EN HELDAG MED ROBOTLÖSNINGAR SOM BJÖD PÅ STOR INSPIRATION
Studieresan arrangerades i samarbete mellan TEK Kompetens, IUC Syd i Skåne, Techtank i Blekinge och Campus Ljungby i Kronoberg.

På förmiddagen besöktes DTI:s (Danish Technological Institute) stora robotcenter i Odense som bjöd på över 3000 kvm yta där deltagarna hade möjlighet att se och lära sig mer om mängder av olika robotlösningar och applikationer. Under eftermiddagen gjordes besök på Universal Robots & MiR för att ta del av olika cobotlösningar och lära sig mer om hur kollaborativa robotar kan användas för att skapa nytta och värde i verksamheten.

Dagen syftade till att ge deltagande företag inspiration och kunskap för att starta eller ta nya steg framåt i automationsresan. Utöver detta fick företagen nya kontakter till såväl DTI som olika robotleverantörer och automationsmiljöer. Detta blev mycket uppskattat, bland annat av de tre deltagarna från ytbehandlingsföretaget YTAB i Näsum.

Ett bra upplägg med mycket lärorikt att ta del av. Vi uppskattade variationen från teknologiskt institut, varför ligger vi i Sverige så mycket efter här? Varför finns inget liknande såsom inspirationskälla för svenska företag? Självklart hittade vi mycket inspiration här för vår del, säger Mats Karlsson, VD på YTAB, som också berättar lite mer om företagets kommande planer på utökad automation:

Vi tittar mycket på olika typer av digitalisering och automation som det är nu, till exempel att förenkla våra dagliga ordrar /produktionsplanering vi får från två kända lastbilstillverkare där vi är Tier 1 med sekvensleveranser rakt in på deras linor. Vi har idag 3 lacklinjer med robotar i lackeringen för högre volymproduktion och nu tittar vi in på att automatisera även delar av fåstycksproduktionen samt vissa delar av förberedelserna innan lackeringen också, men på vissa punkter är det svårt att hitta kompetent partner som kan hjälpa till på ett kreativt sätt i detta.

NY ROBOTRESA PLANERAD TIDIG SOMMAR
Robotresan var mycket uppskattad av deltagarna och därför planeras en ny studieresa i juni för nya intresserade företag. Så om du går i automationstankar är detta ett perfekt tillfälle för dig som företagare att samla in erfarenheter och kunskap. Erbjudandet är till för TEK:s medlemmar och anmälan öppnar senare i vår. Men du kan redan nu göra en intresseanmälan. Om du inte är medlem, så passa på att bli det för att kunna ta del av erbjudanden som det här.

Gör en tidig intresseanmälan här