Nytt år – Ny VD

"Det är en stor ära för mig att leda TEK Kompetens framöver."
Möt vår nya VD: Nicklas Simonsson!
Vi är mycket glada att få välkomna Nicklas till teamet!
Från och med 1 januari 2021 sitter Nicklas på VD-posten och är en del av vår starka uppställning. Nicklas kommer närmast från Göteborg stad och tjänsten som strateg på förvaltningen Arbetsmarknad och Vuxenutbildning. Tidigare har han bl.a. varit näringslivsutvecklare i Halmstad kommun och arbetat på Kompetenscentrum i Kungsbacka – med andra ord har han stark koppling till det halländska näringslivet.

”Jag har genom åren alltid funnits i gränslandet mellan näringsliv, utbildning och arbetsmarknad”, säger Nicklas.

Ledarskap är en röd tråd man kan följa genom hans karriär. Nicklas har tidigare varit chef inom IT, men också haft mer inofficiella ledarroller såsom stödjare, möjliggörare och inspiratör. Han brinner för utveckling – både individers och organisationers – samt lärande.

”Att inte bara leda utan tillsammans få utvecklas är något som jag tycker är oerhört stimulerande. Jag är mycket av en generalist med tanke på min diversifierade bakgrund, men gemensamt är min syn på kompetens och lärande för individer och organisationer.”

Detta är också därför det blev ett naturligt steg för Nicklas att tacka ja till VD-rollen. TEK Kompetens är ett Sverigeunikt bolag som ligger nära de frågor han brinner för i yrkeslivet. För honom har det varit en stor betydelse att TEK är ett värdebaserat bolag med stora samhällsengagemang i och med sin återinvestering i de halländska gymnasieskolorna.

Även utanför arbetslivet är Nicklas en mångfacetterad individ som gillar att hålla sig fysiskt aktiv.

”Jag gillar bollsport: golf, innebandy, tennis mm. men jag har dock väldigt begränsade kunskaper inom detta gebit. Jag har musicerat en del förr, men det blir tyvärr för sällan och jag gillar förstås att spendera min lediga tid med familj, vänner och naturen!”


***


3 SNABBA MED NICKLAS
Vilken är din favoritfilm?
– Oj, svår fråga! När det gäller filmer, musik mm. så är det väldigt situationsbunden, vilket innebär att favoriten beror på när, hur och med vem. Men alla former av musikfilmer kan jag se många gånger – The Blues brothers, Mamma Mia, Hair m.fl.

Vad är det mest intressanta du hört/läst senaste veckan?
– Hur skör demokratin är om vi inte oupphörligen försvarar rätten till ett öppet och tolerant samhälle där allas röster räknas lika och en oberoende media som vågar stå emot populism.

Vem är din förebild?
– Jacinda Ardern, Nya Zeelands premiärminister! Sedan är det dock jämnt skägg mellan Tage Danielsson och Hans Rosling.


***


Fram till sommaren 2021 kommer vi fortsättningsvis få tillgång till Sten Liljedahls erfarenheter men i en annan roll. Förutom att Sten kommer att överlämna och stödja Nicklas i övertagandet av VD-posten kommer han även att slutföra utvecklingsprojekt samt vara nätverksledare för ett antal nätverk.

Vi passade på att stjäla en stund av hans tid för att höra om hans tid som VD på TEK och vad för lärdomar det har medfört.

”Vad jag har lärt mig som VD är vikten av att människor träffas IRL eller via t.ex. Teams och kommunicerar med varandra. Det är just i detta möte som utvecklingen sker – det är människor som driver utveckling. Vad som däremot varit en stor lärdom under min sista tid som VD är betydelsen av att företagen har en målbild av sin verksamhet. Det kan vara i siffror men även mer mjuka värden. Om ett företag har en målbild kan vi stödja dem mycket bättre", säger Sten.